You are here

Program obilježavanja 130. rođendana Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Obilježavanje 130. godišnjice osnivanja i rada Zemaljskog muzeja BiH, počet će sutra u 10 sati, svečanim otvorenjem obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke. 

Salu, u kojoj će za ovu priliku biti smeštene prezentacije Odjeljenja prirodnih nauka, konzervacije, etnologije i Biblioteke Zemaljskog muzeja BiH, otvorit će zamjenica direktora Muzeja Marica Filipović i Adi Habul, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Sala je prvi put nakon ratnih razaranja obnovljena u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, a u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH za potrebe inventarizacije biodiverziteta u Federaciji BiH“.

Za svoje najmlađe posjetitelje Zemaljski muzej BiH je, za proslavu rođendana pripremio šarenu radionicu “Oboji muzej”! Pridružite nam se u terminima od 12 do 14:00 i 14:30 do 16:30 i obojimo Muzej zajedno! Radionice će biti održane na Odjeljenju za arheologiju i Odjeljenju za prirodne nauke istovremeno.

U obnovljenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke čeka vas još mnoštvo sadržaja. Iz Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH stiže prezentacija “Ruže – istraživanje i primjena”, ali i prezentacija i prodaja biljaka iz staklenika Botaničkog vrta Muzeja! 

Također, očekuje vas izabrana ponuda suvenira, bojanki i publikacija iz Biblioteke Zemaljskog muzeja BiH po promotivnim cijenama!

Sa Odjeljenja za arheologiju stižu dva izuzetno zanimljiva predavanja, „Neolitička revolucija i prvi poljodjelci“ i „Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu”. Predavanja će održati cijenjena kolegica, dr. sc. Jacqueline Balen, voditeljica prapovijesnog odjela Arheološki muzej u Zagrebu - AMZ. 

Jedna od najprepoznatljivijih značajki razdoblja mlađeg kamenog doba, tj. neolitika, jeste razvoj zemljoradnje i stočarstva, što je bitno utjecalo na sve segmente života, pa se s pravom naziva revolucijom. Taj je razvoj arheološki dokumentiran mnogobrojnim nalazima kamenih i koštanih alatki za obrađivanje zemlje, kao i ostacima žitarica koje su se u to vrijeme kultivirale. „Neolitička revolucija i prvi poljodjelci“ predavanje je koje će vam približiti svijet i svakodnevni život neolitičkog čovjeka, objasniti kako je obrađivao zemlju, kojim se alatkama pritom služio, čime se hranio i kako je dolazio do hrane. Predavanje je popraćeno i informativnom prezentacijom dva srodna neolitička lokaliteta, Novi Šeher u Bosni i Hercegovini te Samatovci u Hrvatskoj, čime se ujedno započinje cjelogodišnji projekt „U susret prapovijesti“, kao svojevrsna najava novog stalnog izložbenog postava Bosna i Hercegovina u prethistoriji. Predavanje će biti održano u 12 sati.

Drugo predavanje, „Arheologija u stvarnosti i arheologija na filmu” na popularan način prikazuje razlike između stvarne arheologije i arheoloških istraživanja i kako ljudi poimaju arheologiju kroz film. Predavanje će se održati 17 sati. 

Kustosi Odjeljenja za etnologiju su, u sklopu obilježavanja 130. rođendana Muzeja, za našu publiku pripremili zanimljivo predavanje „O nastanku albuma Narodne nošnje u BiH“. Riječ je o radu Zorislave Čulić, prve školovane etnologinje u Bosni i Hercegovini. Njena knjiga je polazna tačka za izučavanje tipova nošnji na našim prostorima, a štampana je na tradicionalan način, tzv. visokom štampom, o čemu će posjetioci moći više saznati na predavanju koje će se održati u dva termina, u 13 i 15 sati u obnovljenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke. 

Na Odjeljenju za prirodne nauke ZMBiH smo i ove godine za vas pripremili zanimljive radionice i prezentacije. Na radionici "Najotrovnije biljne vrste" saznajte koje su to opasne i smrtonosne biljne vrste kod nas, kako ih razlikovati od korisnih, jestivih i ljekovitih. Sa bogatim i raznovrsnim svijetom orhideja upoznajte se u radionici "Orhideje svijeta", a imat ćete priliku vidjeti i originalne rukopise i terenske dnevnike utemeljitelja Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH Karla Malija! Iz svijeta mikologije stiže radionica "Gljive BiH" gdje ćemo imati prilku upoznati najvažnije jestive, otrovne i smrtno otrovne vrste gljiva, a potom izrađivati i njihove modele u gipsu.

Izuzetno zanimljivu radionicu donosi Odsjek za geologiju - "Optičke karakteristike stijena i minerala" - na kojoj ćete imati priliku kroz polarizacioni mikroskop vidjeti sastav i optičke karakteristike uzoraka različitih stijena i minerala.

Kruna dana svakako je otvaranje izložbe „Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“.  Riječ je o svjetski poznatim fragmentima perzijskih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH. U muzejima svijeta čuva se tek nekolicina ovakvih primjeraka na kojima se do danas sačuvao potpis majstora koji je izradio tepih i ime i mjesto radionice u kojoj je tepih izrađen.

Zemaljski muzej BiH svojim posjetiteljima za ovu svečanu priliku predstavlja uvid u ovu raritetnu i iznimno vrijednu zbirku.