You are here

Vijesti

MONUMENTAL: NOTRE-DAME & KUPOLA NA STIJENI

Fotografi Fondacije VII Tomas van Houtryve i Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. Na zadatku za časopis „National Geographic Magazine“ fotografirali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu.

POZIV ZA PREDAJU RADOVA ZA GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE, SVESKA ETNOLOGIJA, BROJ 52 ZA 2024. GODINU

Poštovane kolegice i kolege,

Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Etnologija, poziva sve zainteresovane da predaju radove za svesku broj 52 za 2024. godinu.

OBILJEŽAVANJE 136. ROĐENDANA MUZEJA

U četvrtak, 1. februara 2024. godine, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je proslavio svoj 136. rođendan zajedno sa vjernim posjetiocima i prijateljima. Realizovan je bogat cjelodnevni program posvećen našim posjetiocima.

Poziv za predaju radova za Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine - sveska za Arheologiju, broj 56 za 2024. godinu

Poštovane kolegice i kolege, Uredništvo Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, sveska Arheologija  poziva sve zainteresovane da predaju radove za svesku broj 56 za 2024. godinu.

PROMOCIJA GLASNIKA ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE, SVESKA ZA ARHEOLOGIJU BROJ 55, ZA 2023. GODINU

Promocija Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Sveska za Arheologiju broj 55, za 2023. godinu

 

Promotori:

dr. sc. Mario Gavranović

IZLOŽBA "EX-SITU - UMJETNIČKE POZICIJE O UGROŽENOM BIODIVERZITETU I KOEGZISTENCIJI VRSTA" U ZMBiH

EX-SITU

Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta

Izložba i simpozij u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Sarajevo

NOVA STALNA IZLOŽBA "VODOZEMCI I GMIZAVCI BOSNE I HERCEGOVINE"

Cijenjeni posjetitelji,

MUZEJSKI ROĐENDAN

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ove godine slavi 136. rođendan, koji ćemo već tradicionalno proslaviti zajedno s našim posjetiteljima.

SRETNA NOVA 2024. GODINA!

Kolektiv Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine želi vam svako dobro i uspješnu predstojeću 2024. godinu.

Napominjemo vas da je Muzej za posjetu otvoren svakim radnim danom osim ponedjeljka, te u dane vikenda od 10.00 do 18.00 sati.

PRESS KONFERENCIJA O RADU ZMBIH U 2023. GODINI

Dragi posjetioci i poštovani predstavnici medija,

 

Dana 15.12.2023. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine održana je press konferencija za medije i javnost o godišnjem radu i stanju Muzeja. 

PODSJEĆAMO NA PRAVILA PONAŠANJA U MUZEJU

Cijenjeni posjetitelji,

FESTIVAL SVJETLA SARAJEVO

FESTIVAL SVJETLA SARAJEVO

Cijenjeni posjetitelji, 

RIJETKI PLANINSKI NOĆNI LEPTIR ZA KOJEG SE VJEROVALO DA JE IZUMRO PONOVO OTKRIVEN NA PLANINI VLAŠIĆ NAKON SKORO 100 GODINA

U saradnji stručnjaka iz Prirodnjačkog muzeja u Karlsruheu, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i lepidopterologa iz Austrije, na planini Vlašić nakon gotovo 100 godina ponovo je pronađena vrsta noćnog leptira pod imenom balkanski planinski mrazovac.

POZIV ZA SVE MLADE KOJI OVE GODINE POSTAJU PUNOLJETNI - BESPLATNO POSJETITE ZMBiH!

Pozivamo sve mlade koji ove godine postaju punoljetni da besplatno posjete Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine! Za nastavak prošlogodišnje suradnje na istom projektu zahvaljujemo se Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo kao i Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Izvještaj komisije sa prijedlogom za izbor u naučna zvanja

U privitku predočavamo izvještaje komisije za izbor u naučna zvanja i to: 

Naučni saradnik iz oblasti Biologije, polje Zoologije-orintologije, dr. Dražen Kotrošan.

Viši naučni saradnik iz oblasti Folkloristika sa etnologijom, dr. Nirha Efendić.

DOVRŠETAK PROJEKTA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BiH

Dana 11. 04. 2023. godine službeno je završen projekt  “Revitalizacija Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH – faza II (centralni dio)”, finansiran od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Projektne aktivnosti su se odvijale u dva osnovna smjera:

XXXIV MEĐUNARODNI SARAJEVSKI SAJAM KNJIGA I UČILA 2023. GODINE

Poštovane/i,

Podrška za stanovništvo Turske i Sirije

Kao simboličan znak podrške i saosjećanja s stanovništvom jugoistočne Turske i Sirije tragično pogođenim katastrofalnim potresom Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, poziva svoje vjerne posjetioce da tokom predstojećeg vikenda (18. – 19. 02. 2023.) odvoje svoje vrijeme za obilazak Muzeja.

KONKURS za izbor U NAUČNOISTRAŽIVAČKA ZVANJA

Na osnovu člana 29. stav. 2. Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti («Službene novine Kantona Sarajevo» br. 26/16), na prijedlog Vijeća Zemaljskog muzeja BiH broj: 140 – 839-2/22, od 26.10.2022,  i Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu broj: 01-2-35/23 od 25. 1 . 09. 2023.

Završen projekat "Izgradnja kapaciteta za prikupljanje podataka, digitalizaciju prirodnjačkih zbirki i izradu informacionog sistema Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH"

Zahvaljujući finansijskoj podršci Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine uspješno je realizovan projekat „Izgradnja kapaciteta za prikupljanje podataka, digitalizaciju prirodnjačkih zbirki i izradu informacionog sistema Odjelj

Stranice