You are here

Konferencija za medije povodom osvajanja nagrade Europa Nostra

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine je danas, 26. 5. 2016. godine, održana konferencija za medije povodom osvajanja najprestižnije nagrade Evropske Unije iz oblasti kulture i kulturnog naslijeđa, Europa Nostra. Ovogodišnji laureati, uposlenici i aktivisti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, ne samo da su osvojili ovu prestižnu nagradu, već su dobitnici i Grand Prix priznanja, nagrade koju je osvojilo tek 7 projekata od 28 nagrađenih Europa Nostra nagradom.

Na konferenciji je ekskluzivno najavljena proslava ove nagrade i postignuća radnika i aktivista Zemaljskog muzeja BiH, koja će se održati u Sarajevu u Muzeju u oktobru ove godine, a u organizaciji Europske Unije i Europa Nostre

Na press konferenciji su govorili dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH i Aida Kalender, direktorica UG Akcija.

Dr. Sijarić je istakao važnost osvajanja ove značajne nagrade, kako za Zemaljski muzej BiH i njegove uposlenike, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Posebno se zahvalio uposlenicima Muzeja, građankama, građanima i aktivistima kampanje „Ja sam Muzej“, Ministarstvu civilnih poslova BiH i ministru Adilu Osmanoviću. Naglasio je kako je ova nagrada jako dobro popraćena od javnosti, ali i institucija koje se bave zaštitom kulture, čime se otvara mogućnosti za saradnju i uključivanje Zemaljskog muzeja BiH u evropske kulturne projekte.  Ova nagrada je također i način da se pokaže našem društvu i strukturama vlasti da je kultura jedan od glavnih ekonomskih faktora jedne države i da se u kulturu i institucije kulture treba i mora ulagati.

Aida Kalender je prisutne podsjetila na početke kampanje „Ja sam Muzej“ koja je bila pokretač događaja koji su u konačnici rezultirali ponovnim otvaranjem Zemaljskog muzeja BiH za javnost u septembru 2015. godine. Istakla je važnost uključivanja šire društvene zajednice u akciju „Dežuram za Muzej“.

Posebno se zahvalila uposlenicima i aktivistima, kao i Zijahu Gafiću koji je kroz sedmomjesečni rad sa zaposlenima u Muzeju svojim fotografijama ispričao priču o Zemaljskom muzeju BiH i čuvarima muzejskog blaga.