You are here

Homagge izložbe “Ispričat ću ti priču“ Arheološkog muzeja Zadar

Izložba „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“ otvorena je prošle sedmice u Arheološkom muzeju Zadar, a predstavlja hommage izložbi „Ispričat ću ti priču“ koja je od 2016. do 2024. gostovala u dvadeset gradova širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Zbog interesa drugih muzeja koji su željeli ugostiti izložbu „Ispričat ću ti priču“, ona je, u odnosu na prvo postavljanje u Arheološkom muzeju Zadar 2015. godine obogaćena sa 130 reprezentativnih grobnih priloga od stakla, keramike, jantara, zlata, bjelokosti itd. te kopijama nadgrobnih ploča. Uz audio-zapis izložbi je dodan i kratki film o arheološkim istraživanjima dijela antičke nekropole u Zadru te fotografije izloženog materijala. Izložba “Ispričat ću ti priču” u Zemaljskom muzeju BiH imala je svoje gostovanje tokom 2016. godine.

Okosnicu izložbe „Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija“ čini proširena izložba „Ispričat ću ti priču“, a s pomoću plakata predstavljeni su svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva te u kolikoj su se mjeri  oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije, Mezije.

Tako plakat posvećen Zemaljskom muzeju BiH sadrži fotografije predmeta kao što je keramička posuda sa motivom pozorišnih maski sa lokaliteta Japra-Majdanište, Kamena urna u obliku sakofaga iz Stoca, skulptura boginje Dijane sa lokaliteta Talež kod Trebinja, bronzana ruka Sabazijeva kulta sa lokaliteta Gradina kod Srebrenice i dr.

Ovom prilikom čestitamo i zahvaljujemo se autorici izložbe Timki Alihodžić, muzejskoj savjetnici Arheološkog muzeja Zadar.