You are here

False Clouds | Lažni Oblaci

False Clouds | Lažni Oblaci

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine

10. septembar 20. oktobar 2022., otvaranje: 9. septembar 2022. u 19.00 sati

Kustosica Gabriela Manda Seith

Sarajevo nerijetko nestaje i danima biva pokriveno oblacima nasuprot meteorološkoj prognozi sunčanog vremena. Neki_e bi to nazvali_e «lažnim oblacima« koji nisu sačinjeni samo od kondenzacije vodenih kapljica, već i od sitnih štetnih čestica. Dok nas ti lažni oblaci zavaravaju, umjetnost može  da nam približi kako zagađenje okoliša šteti Zemlji i njenim vrstama. Izložba «Lažni Oblaci» se bavi istraživanjem dimnjaka koji stvaraju i izbacuju ove zabluđene oblake. Oni se sastoje od kapljica kisele kiše koje prodiru u tlo, industrijskih otpadnih voda koje teku u rijeke, od sitnih čestica koje dospijevaju u krvotok živih bića ili mikroplastike koju udišemo i koja do biljaka dopire kroz njihovo korijenje. Ovakve vrste zagađenja često ostaju nevidljive, pa im rijetko pripisujemo štetu koju zapravo uzrokuju. Umjetnički radovi na ovoj izložbi ističu različite oblike zagađenja okoliša na lokalnom i globalnom nivou, s fokusom na poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu. Među glavnim uzrocima ekološkog nasilja na ovom prostoru su privatizacija teške industrije, urbana transformacija, nedostatak mjera vlade i neokolonijalna eksploatacija od strane međunarodnih investitora.

Uz izložbu u Zemaljskom Muzeju Bosne i Hercegovine, diskurzivni prateći program propituje ova pitanja kroz filmske projekcije i panel diskusije u Kino Meeting Point i Urban Design Studio Sarajevo, performativne predavanje, radionice za djecu i vođene ture. U ovim različitim formatima, «Lažni Oblaci» kombinuje umjetničke, aktivističke, naučne i društveno-političke pristupe kako bi učinili_e vidljivim implikacije onoga što industrijalci_ke, političari_ke i lobisti_ce obično umanjuju: oblaka koji truju okolinu i zamagljuju stvarnu sliku o svojoj toksičnoj prirodi.

«Lažni Oblaci» je projekat EUNIC Sarajevo — Goethe-Instituta, Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Francuskog instituta u Sarajevu, Švedskog instituta, Ambasade Švedske i Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini — u saradnji sa Heinrich Böll fondacijom u Sarajevu.  EUNIC — Nacionalni instituti za kulturu Europske unije — je europska mreža od 36 nacionalnih kulturnih instituta i organizacija iz svih država članica EU i povezanih zemalja.

Umjetnici_e koji_e učestvuju na izložbi i pratećem programu

Alma Suljević

Armin Ćosić

Böhler & Orendt

Danilo Kreso

Dušan Rodić

Edin Vejselović

Enes Žuljević

HeHe

Lala Raščić

Marianne Vlaschits

Matthias Böhler

Melih Sarıgöl

Mila Panić

Nina Softić i Adnan Softić

Nut Brother

Regina de Miguel

Rodrigo Lebrun

Rosa Whiteley

Smirna Kulenović

Tanja Deman