You are here

Arheološko predavanje "Posljednji ledenodobni lovci-ribari-skupljači na istočnom Jadranu i u njegovom zaleđu"

Ususret ponovnom otvaranju stalnog izložbenog postava “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba” i u povodu obilježavanja 130. godine postojanja i rada Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Odjeljenje za arheologiju vas poziva na predavanje dr. Nikole Vukosavljevića Posljednji ledenodobni lovci-ribari-skupljači na istočnom Jadranu i u njegovom zaleđu. Predavanje će biti održano u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u srijedu, 11. aprila 2018. godine, u 12 sati.

Na predavanju će biti predstavljeni različiti aspekti ponašanja posljednjih ledenodobnih stanovnika istočnojadranske obale i njenog zaleđa u vrijeme velikih paleogeografskih promjena koje su dovele do nestanka Velike jadranske nizine i postupnog formiranja jadranskog prostora kakvog danas poznajemo. 

Gdje su živjeli posljednji ledenodobni lovci-ribari-skupljači? Što su jeli? Kako su izrađivali oruđa? Kamo su išli i koliko daleko? Ovo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti prezentirajući arheološku građu otkrivenu na potezu od Istre do Albanije,  uz poseban osvrt na nalazište Badanj kod Stoca.

Predavanje se održava u okviru suradnje Zemaljskog muzeja BiH i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Ulaz je slobodan.