You are here

„Bošnjačka usmena balada“ Muniba Maglajlića svečano promovisana u Zemaljskom muzeju BiH

Svečana promocija knjige „Bošnjačka usmena balada“ autora prof. dr. Muniba Maglajlića održana je 6. marta 2018. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Uvodnu riječ o knjizi dala je načelnica Odjeljenja za etnologiju ZMBiH i urednica knjige dr. Nirha Efendić, a prisutnima su se obratili prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu te prof. dr. Tamara Karača Beljak i prof. dr. Sead Šemsović sa Muzičke akademije u Sarajevu.

Prof. dr. Rizvanbegović je u svom izlaganju sa puno emocije govorio o profesoru Maglajliću, njegovom radu, dugogodišnjoj plodonosnoj saradnji koju su ova dva stručnjaka održavali od trenutka kada su se upoznali, pa sve do autorove smrti 2015. godine. 

Prof. Rizvanbegović je istakao kako je magistarski rad Muniba Maglajlića prva magistarska teza čiji je fokus istraživanja bio na sevdalinci, a Munib Maglajlić prvi ozbiljan istraživač sevdalinke i balade, usmene lirske i epske tradicije Bosne i Hercegovine. 

Prof. dr. Tamara Karača Beljak govorila je o saradnji prof. dr. Maglajlića sa profesorima i studentima Muzičke akademije u Sarajevu, te kako su radovi prof. Maglajlića obavezna i nezaobilazna literatura za proučavanje usmene tradicije u Bosni i Hercegovini. Profesor Maglajlić je bio u stalnoj saradnji sa etnomuzikolozima sa Muzičke akademije u Sarajevu, bio je čan, a poslije i počasni član Društva muzikologa BiH, a kasnije i profesor na Akademiji, dužnost koju je obavljao 15 godina.

Prof. dr. Sead Šemsović pojasnio je kako je knjiga „Bošnjačka usmena balada“ Muniba Maglajlića zapravo proširena i dopunjena doktorska disertacija koju je Maglajlić odbranio 1980. godine u Zagrebu, te da se autor njome jasno usmjerio na bošnjački korpus lirske usmene tradicije, čiji je bio pionir i začetnik.

Promociju ovog vrijednog izdanja, izvedbom sevdalinki uz pratnju saza, uveličao je mladi bosanskohercegovački interpretator sevdalinke Zanin Berbić.

Knjigu „Bošnjačka usmena balada“ autora prof. dr. Muniba Maglajlića možete naći u suvenirnci i Biblioteci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.