You are here

Alpska strizibuba — Rosalia alpina (Linnaeus)

  • Natural sciences, zoology, insect, beetle, Rosalia

Odsjek:

Tvrdokrilci (Coleoptera) predstavljaju najbrojniju grupu insekata i najveću grupu živih organizama na planeti, sa oko 400.000 do sada opisanih vrsta. Od tog broja oko 29.000 je zastupljeno u Evropi, dok za Bosnu i Hercegovinu ne postoje pouzdani podaci o broju vrsta. U Zemaljskom muzeju nalazi se jedna od najvećih i najznačajnijih kolekcija ovih insekata na Balkanu.
Među tvrdokrilcima se posebno ističu ugrožene saproksilne vrste, koje se, zbog svoje osjetljivosti na promjene u staništima i zavisnosti od prisustva starih stabala u šumama, koriste kao indikatori očuvanosti ovih ekosistema.

Među njima je i alpska strizibuba (Rosalia alpina), jedna od najljepših vrsta na ovim prostorima, koja u najvećem broju naseljava bukove šume planinskih područja. Prepoznatljiva je po karakterističnoj svijetloplavoj boji i krupnim crnim pjegama, koje predstavljaju odličnu kamuflažu na kori bukovih stabala. U Bosni i Hercegovini je još uvijek česta, međutim, zbog uništavanja šuma postaje sve ugroženija vrsta.

Vrsta materijala i tehnike:

Dostupnost 
Alpsku strizibubu možete vidjeti u izložbenoj zbirci insekata Balkanskog poluostrva, na Zoološkom odsjeku Odjeljenja za prirodne nauke.
  • Natural sciences, zoology, insect, beetle, Rosalia