You are here

Odjeljenje za prirodne nauke

Odjeljenje čine: Geološki odsjek, Zoološki odsjek i Botanički odsjek. Njihove bogate zbirke obuhvataju živi i neživi svijet Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, sa oko 2 miliona uzoraka, većinom prikupljenih terenskim istraživanjima. Manjim dijelom, dobiveni su razmjenom, poklonima ili otkupom.

Dio materijala pohranjen je u naučnim zbirkama pojedinih odsjeka, a dio prikazan u stalnim izložbenim postavkama smještenim u zgradi Odjeljenja. U centralnom dijelu, između četiri zgrade Muzeja, smješten je Botanički vrt sa svojim živim zbirkama.

Izložbe Odjeljenja za prirodne nauke:

Odjeljenje za prirodne nauke dobilo je svoju zgradu 1913. godine, nakon izgradnje kompleksa od četiri zgrade Muzeja, a tada je osnovan i Botanički vrt. 

prirodne.nauke@zemaljskimuzej.ba

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, Zoogeografska izložba, kakapo

Kakapo - Strigops habroptila Gray

Kakapo ili sova papagaj je endemična vrsta noćnog papagaja sa Novog Zelanda. Kakapo na maorskom znači noćni papagaj. Dužina tijela mu je oko 60 cm, a može biti težak i do 4 kg. Prepoznatljiv je po zelenožutom perju sa pjegicama i pernatim diskovima oko očiju, kao kod nekih sova.

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, insekti, jelenak

Jelenak — Lucanus cervus (Linnaeus)

Jelenak je jedna od naših najvećih, najinteresantnijih i najpoznatijih vrsta tvrdokrilaca. Ime je dobio po krupnim izraštajima na glavi mužjaka koji podsjećaju na rogove jelena. Naseljava hrastove šume gdje se hrani sokom koji ispuštaju stabla hrasta na mjestu oštećenja.

Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, ugrožene vrste, pasji zub, Erythronium dens canis L.

Pasji zub - Erythronium dens canis L.

Pasji zub je jedina vrsta roda Erythronium iz porodice ljiljana (Liliaceae).

Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, gljive, bljuvara, Russula emetica Fr.

Bljuvara - Russula emetica Fr.

Bljuvara je otrovna gljiva čiji je klobuk najčešće crven, može biti i svijetlo do blijedocrvene ili crvenkastosmeđe boje, ljepljiv je i kožica se lako guli. Listići su bijeli, lomljivi i slobodni. Stručak je također bijel, kao i meso koje je oštrog i vrlo ljutog okusa.

Odjeljenje za prirodne nauke, geologija, geološka prošlost, fosil, pleistocen, kosti, leopard

Leopard - Panthera pardus spelaea Bächler

Leopard  ledenog doba bio je rasprostranjen u Evropi u gornjem pleistocenu. Pripada porodici mačaka (Felidae) i pretpostavlja se da je izumro prije 24 000 godina.