You are here

nepoznat

Odjeljenje za etnologiju, materijalna kultura, zbirka gradskog i seoskog zanata, terazije

Kujundžijske terazije

U bogatoj zbirci gradskog i seoskog zanatstva Odjeljenja za etnologiju čuvaju se predmeti kujundžijskog zanata. Dio ove zbirke su terazije koje su se koristile za vaganje plemenitih metala i dragog kamenja.

Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, kapa s tepelukom

Ženska kapa sa tepelukom

Žensko oglavlje napravljeno je iz više dijelova. Svaki dio radio je drugi majstor, a na kraju ih je spajao u jednu cjelinu majstor koji se bavio izradom fesova i ženskih oglavlja.

Odjeljenje za etnologiju, pokućstvo, vrata

Vrata u drvorezu

Vrata ugrađenog ormara (dolafa), izrađena tehnikom drvorezbarenja. Ova vrsta ormara imala je više ovakvih vrata, koja su bila postavljena u nizu, i predstavljala je dio enterijera bogatih, gradskih kuća.

Odjeljenje za etnologiju, oružje, jatagan bjelosapac

Jatagan bjelosapac

Oružje koje su muškarci nosili prilikom svakog udaljavanja od kuće, jatagan je bio i statusni simbol, koji je ukazivao na zrelost, muževnost i bogatstvo vlasnika.

Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, ženska nošnja, anterija

Anterija

Dio ženske odjeće koji se nosio preko vezene košulje, anterija se nosila do početka 20. stoljeća. Izrađivali su je majstori terzije od kadife i bogato ukrašavali zlatovezom, pa je bila najskupocjeniji dio ženske odjeće koja se nosila u bogatim kućama, posebno u gradovima.