You are here

Pleistocenski i subfosilni vertebrati Bosne i Hercegovine

Izložba prikazuje fosilne ostatke sisara, pretežno gornjopleistocenske starosti sa područja Bosne i Hercegovine, sigaste tvorevine bosanskohercegovačkih pećina, te subfosilne i kosti današnjih sisara nađenih u pećinama Hercegovine. 

Ostaci mamuta (Mammonteus primigenius), losa (Alces alces) i bizona (Bison priscus) ukazuju na to da je u gornjem pleistocenu, prije otprilike 12.000 godina, prostor današnje Bosne i Hercegovine bio prekriven snijegom i ledom. Glečeri su tada prekrivali planine Vranicu, Vran, Čvrsnicu, Prenj, Velež, Bjelašnicu, Treskavicu i mnoge druge. 

Pored izloženih ostataka mamuta, losa, bizona, jelena i dr., brojni nalazi fosilnih, subfosilnih i mlađih kostiju svjedoče o tome da su pećine oduvijek služile kao skrovišta. Posjetitelji mogu vidjeti i fosilni zub pećinske pantere (Panthera spelaea) gornjopleistocenske starosti nađen kod Buškoga blata (Livno), kao i subfosilne kosti pronađene u nekim pećinama Hercegovine. Lubanja pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) iz pećine Megare na Bjelašnici također je jedan od najatraktivnijih eksponata izložbe.