You are here

Izložbe

IZLOŽBA „IZMEĐU DVIJE IMPERIJE, BOSNA I HERCEGOVINA NA FOTOGRAFIJAMA FRANTIŠEKA TOPIČA 1885. - 1919.”

Datum izložbe: 
Srijeda, august 9, 2023

Zemaljski muzej BiH od svog osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučnoistraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje h

PUTEVIMA VINA I ULJA

Datum izložbe: 
Četvrtak, juni 22, 2023

Dragi posjetioci,

ARHEOLOGIJA BALKANA U FOKUSU

Datum izložbe: 
Četvrtak, februar 16, 2023

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe „Arheologija Balkana u fokusu“ koja će se održati 16.02.2023. godine u 18:00 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Zaštita naslijeđa za izgradnju mira

Datum izložbe: 
Srijeda, februar 1, 2023 do Subota, april 1, 2023

Međunarodna alijansa za zaštitu naslijeđa u područjima sukoba (International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas - ALIPH) je glavni globalni fond posvećen isključivo zaštiti naslijeđa u zonama sukoba i postkonfliktnom kontekstu.

Izložba: BEFORE IT'S GONE

Datum izložbe: 
Srijeda, februar 1, 2023 do Subota, april 1, 2023

Prije nego što nestane  

 

HERBARIUM

Datum izložbe: 
Nedelja, novembar 13, 2022 do Petak, januar 13, 2023

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje izložbe Ismara Čirkinagića HERBARIUM, u nedjelju, 13. novembra sa početkom u 18.00 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba

Izložba Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba smještena je u prizemlju i na galeriji istočnog krila zgrade Odjeljenja za arheologiju. Pomno odabranih 3000 arheoloških nalaza kroz posebno naglašene tematske cjeline pružaju hronološki uvid u razvoj i slijed kultura prethistorijskih razdoblja.

Fosili Sarajeva i okoline

Izložba „Fosili Sarajeva i okoline“, postavljena na Odjeljenju za prirodne nauke, pruža posjetiocima priliku da se upoznaju sa geološkom prošlošću i razvojem života na Zemlji, s posebnim fokusom na fosile Sarajeva i okoline. 

Svijet vodenih i močvarnih staništa

Kostur patkaste ulješure, preparati velike bijele psine, sredozemne medvjedice, kornjače želve i vidre neki su od najatraktivnijih eksponata u novoj stalnoj izložbi "Svijet vodenih i močvarnih staništa".

Odjeljenje za prirodne nauke, botanika, šume

Šume Bosne i Hercegovine

Izložba Šume Bosne i Hercegovine je stalna postavka na Odjeljenju za prirodne nauke, osmišljena po principima fitocenologije – nauke o biljnim zajednicama. Ona prikazuje brojnost, raznolikost i složenost šumskih zajednica na prostoru Bosne i Hercegovine.

Odjeljenje za etnologiju, izložba Diorame s maketama

Diorame s maketama

Stalna izložba Diorame s maketama, postavljena u prizemlju Odjeljenja za etnologiju, predstavlja ambijente u kojima se odvijao život i rad na prostoru Bosne i Hercegovine u prošlosti. Svaka diorama rekonstruira jednu vrstu građevine ili lokalitet. 

Odjeljenje za etnologiju, Život i kultura gradskog stanovništva, 19. stoljeće

Život i kultura gradskog stanovništva Bosne i Hercegovine u 19. stoljeću

Stalna postavka na Odjeljenju za etnologiju donosi uvid u stambenu kulturu i uopće kulturu življenja bogatog gradskog stanovništva. Posjetitelji mogu vidjeti scene iz života, postavljene u šest autentičnih soba koje potječu s kraja 18. i početka 19. stoljeća.

arheologija srednji vijek izložba

Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku

Stalno postavljena na Odjeljenju za arheologiju, izložba Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku smještena je u tri sale. U predvorju su izložene historijske karte postanka i promjena granica srednjovjekovne bosanske države od polovine 10. stoljeća do njenog nestanka 1463.

arheologija antika izložba

Bosna i Hercegovina u antičko doba

Stalno postavljena na Odjeljenju za arheologiju, izložba Bosna i Hercegovina u antičko doba okvirno je koncipirana prema dva razdoblja: rano Rimsko carstvo (principat) od kraja Batonovih ustanaka 9. godine nove ere do 3. stoljeća, te kasno Rimsko carstvo (dominat) od 4. do 6. stoljeća.

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, sisari, šišmiš

Sisari

Od oko 4.500 vrsta sisara, njih 200 registrirano je u Evropi. Stalna izložba na Odjeljenju za prirodne nauke pokazuje bogatstvo i raznovrsnost ovog segmenta faune na prostorima Bosne i Hercegovine.

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, ornitologija, ptice

Ptice Bosne i Hercegovine

U Bosni i Hercegovini, tokom 19. i 20. stoljeća, zabilježeno je prisustvo 326 vrsta iz razreda ptica (Aves). Od toga, 226 vrsta zabilježeno je na gniježđenju, dok su preostale registrirane u prolazu ili tokom zimovanja. Nažalost, prema podacima s kraja 20.

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, pećinska fauna, pećine, sisari, sisavci, šišmiš, slijepi miš

Pećinska fauna

Stalna postavka na Odjeljenju za prirodne nauke pruža uvid u životinjski svijet koji odlikuje pećine kao tip staništa sa specifičnim ekološkim uvjetima: povećana vlaga, tama, male temperaturne razlike u toku godine i dr.

Fauna planinskih tekućica

Stalna postavka na Odjeljenju za prirodne nauke, izložba pruža uvid u životinjski svijet karakterističan za potoke i rijeke bosanskohercegovačkih planina kao specifičan ekosistem.

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija

Zoogeografska izložba

Specifičnost je ove izložbe što ne prikazuje životinjske vrste koje nalazimo u Bosni i Hercegovini nego životinje od kojih mnoge slove za egzotične.

Odjeljenje za prirodne nauke, zoologija, životne zajednice, diorama

Živi svijet Bosne i Hercegovine

NAPOMENA: Radi se na novoj stalnoj izložbenoj postavci.

Stranice