You are here

Rukavi sa ženske košulje

  • Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, zmijanjski vez

Odsjek:

Rukavi predstavljaju primjerak „zmijanjskog veza”, specifične tehnike kojom su žene u Zmijanju, kod Banje Luke, ukrašavale žensku odjeću i domaćinstvo (vjenčanice, marame, haljine, posteljinu). Kao jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova u regiji, „zmijanjski vez” je 2014. uvršten na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao prvo kulturno dobro na toj listi iz Bosne i Hercegovine.

Izdvojeni predmet bio je dio bogato ukrašene ženske košulje, koja je predstavljala dio srpske, ženske nošnje, koji je danas izobičajen. Izrađeni su od gusto tkanog, miješanog platna (lan i pamuk), i vezeni tamnoplavom vunom. Gornji dio rukava (kod ramena) ukrašen je, pored veza, dvjema trakama crvenog maveza i gustim resama tamnoplave vune. Na sredini rukava je motiv u vidu dva razgranata stabla koja idu vertikalno naporedo. Uz šav su dužinom našivene i dvije uske trake crvenog maveza. Donji dio rukava (zarukavlje) ima šare u vidu jelovih stabala u jednom nizu, a gornji (nadrukavlje) cik-cak prugu sa stiliziranim ljudskim polufigurama.

Vrsta materijala i tehnike:

Dostupnost 
Rukavi se čuvaju u depou Odjeljenja za etnologiju, gdje su dostupni uz konsultacije s administracijom Zemaljskog muzeja BiH.

Predmeti na ovom odsjeku

  • Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, zmijanjski vez