You are here

Anterija

  • Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, ženska nošnja, anterija

Odsjek:

Dio ženske odjeće koji se nosio preko vezene košulje, anterija se nosila do početka 20. stoljeća. Izrađivali su je majstori terzije od kadife i bogato ukrašavali zlatovezom, pa je bila najskupocjeniji dio ženske odjeće koja se nosila u bogatim kućama, posebno u gradovima. Za izradu bogato ukrašene anterije majstorima je trebalo više mjeseci svakodnevnog rada. Neki od njih su se znali i preseliti u domaćinstvo porodice iz koje su dobili narudžbu, te živjeti tu sve dok ne bi završili rad. 

Anterija je bila potpuno otvorena sa prednje strane. Rubovi otvora ukrašeni su širitima i posebnom vrstom terzijskog veza. Rukavi su dugi i rasječeni, te je u potpunosti dolazio do izražaja kako kvalitet anterije tako i odjeća i nakit koji su se nosili ispod nje. Stilske odlike izdvojenog artefakta ukazuju na to da je on bio dio bošnjačke tradicionalne nošnje, jer se u osmansko doba bojom odjeće označavala pripadnost određenoj etnokonfesionalnoj tradiciji.

 

Lokalitet:

Datiranje:

Vrsta materijala i tehnike:

Dostupnost 
Anterija se čuva u depou Odjeljenja za etnologiju, gdje je dostupna uz konsultacije s administracijom Zemaljskog muzeja BiH.
  • Odjeljenje za etnologiju, narodna nošnja, ženska nošnja, anterija