You are here

Rukopisna zbirka Smajila O. Bradarića „Narodne umotvorine (iz Dervente i okolice većinom)“

  • etnologija duhovna kultura rukopisna zbirka

Odsjek:

Rukopisna zbirka usmene poezije sadržava skoro hiljadu lirskih i određeni broj lirskonarativnih pjesama. Sve ih je sakupio i u pet knjiga zapisao Smajil O. Bradarić, vjeroučitelj iz Dervente, bilježeći ih dominantno na prostoru sjeverne i sjeverozapadne Bosne, u rasponu od tridesetih do četrdesetih godina 20. stoljeća. 

Po svojoj poetskoj vrijednosti i broju pjesama, Bradarićeva zbirka ide uz rame čuvenoj zbirci Ludvíka Kube, čiji je rukopis također pohranjen u Folklornom arhivu Zemaljskog muzeja. No, za razliku od Kubine, Bradarićeva zbrika ne sadržava notne zapise, nego samo tekstove pjesama. Međutim, Bradarić često zablježene inačice jedne pjesme svrstava pod jedan isti redni broj u svojoj zbirci „Narodne umotvorine (iz Dervente i okolice većinom)“, dok se u Kubinoj zbirci različite varijante označavaju kao nove pjesme, pa se čini da Kuba u konačnici donosi veći broj ukupnih prinosa. U Folklornom arhivu Zemaljskog muzeja nalazi se još nekoliko sličnih zbirki usmene poezije, poput onih koje su sakupili Muhamed Hadžijahić, Stevo Kukić i dr.

Lokalitet:

Dostupnost 
Predmet se čuva u Folklornom arhivu Zemaljskog muzeja BiH (FAZM), na Odjeljenju za etnologiju, gdje je dostupan uz konsultacije s kustosom i dokumentaristom.
  • etnologija duhovna kultura rukopisna zbirka