You are here

SEMINAR “TALIJANSKA PODRŠKA USPOSTAVLJANJU ODJELJENJA ZA KONZERVACIJU ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE”

Datum događaja: 
09/11/2018

ITALIJA – BOSNA I HERCEGOVINA KULTURNA KOOPERACIJA

SEMINAR “TALIJANSKA PODRŠKA USPOSTAVLJANJU ODJELJENJA ZA KONZERVACIJU ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE”

Sarajevo, 9. novembar 2018. godine, 10h

Ambasada Italije u Sarajevu i Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima sa zadovoljstvom najavljuju da će se 9. novembra s početkom u 10 sati u prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine održati seminar “Talijanska podrška uspostavljanja Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, s ciljem prezentacije aktivnosti sprovedenih od strane Visokog instituta od 2016. godine.

Ovo će biti finalni događaj trogodišnjeg projekta posvećenog muzejskim stručnjacima, koji je razvijen u okviru kulturne kooperacije između Italije i Bosne i Hercegovine, a organiziran u suradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu i Generalnog ureda za promociju Italije pri talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

Seminar će predstaviti rezultate dodatnog treninga stručnjaka ZMBiH i restauratorskih radova na metalnim predmetima (2016), na arheološkim i etnološkim predmetima od drveta (2017) te na keramičkim predmetima (2018) iz muzejskih kolekcija.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji ISCR-a i ZMBiH ostvareni su uslovi za uspostavljenje Odjeljenja za konzervaciju, čije su laboratorije opremljene naprednom tehničkom opremom, a u kojim će stručnjaci Zemaljskog muzeja BiH nastaviti rad na restauraciji i konzervaciji, započet uz talijansku podršku.