You are here

Posjeta delegacije Smithsonian instituta Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Datum događaja: 
08/04/2016

Delegacija Smithsonian instituta, Washington je u periodu od 3. do 7. aprila 2016. godine bila u posjeti  Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

Ambasadorica SAD u BiH, Maureen Cormack je prvog dana posjete predstavila delegaciju Smithsoniana i prisutnima se obratila prigodnim govorom.

Posjeta Smithsonian instituta  Zemaljskom muzeju BiH predstavlja početak saradnje dvaju institucija. Tokom ove inicijalne posjete, konzervatorice Instituta, Emily Kaplan i Rebecca Kaczkowski i zamjenica direktorice Odjela za međunarodne odnose, Aviva Rosenthal, obišle su sva muzejska odjeljenja i razgovarale s uposlenicima, s namjerom da utvrde i procijene trenutačno stanje, kako zgrada Muzeja, tako i zbirki. O tome će biti sačinjen pisani izvještaj koji će poslužiti kao osnova za dalje korake u saradnji, a na osnovu iskustava Smithsonian instituta. Ti koraci bi trebali obuhvatati saradnju na polju radova na infrastrukturi, 3D digitalizaciju, brigu o zbirkama, kao i povezivanje i saradnju stručnjaka Smithsoniana i Muzeja koji se bave naučnim i muzeološkim radom iz srodnih oblasti.

Po završetku posjete održano je kratko obraćanje javnosti zamjenice direktorice Odjela za međunarodne odnose, Avive Rosenthal i direktora Zemaljskog muzeja BiH, Mirsada Sijarića. Aviva Rosenthal je u ime delegacije izrazila zadovoljstvo onim što su vidjele. Posebno ih je dojmila velika raznolikost i bogatstvo zbirki, kao i entuzijazam i predanost radu uposlenika Zemaljskog muzeja BiH. Istakla je kako je Muzej i dalje suočen s izazovima, prvenstveno onim vezanim za finansiranje, ali i strukturalnim, što se prije svega odnosi na nedostatak stručnog osoblja, neophodnog ovako velikoj instituciji.

Na kraju je naglasila da iskustva Smithsoniana ukazuju da sa stabilnim finansiranjem Muzej i građani BiH mogu očekivati brži razvoj dostignuća u kulturi, ali i rast svijesti o njenom značaju u društvu.

U prespektivi, ne samo za Muzej, već za sve institucije ovog tipa, težište aktivnosti bi trebalo biti usmjereno na edukaciju mladih naraštaja, načine kako im približiti i objasniti zašto su zbirke i kulturno i prirodno naslijeđe značajni za njih i njihovu budućnost.