You are here

Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma

Datum događaja: 
19/04/2016

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine je 15. aprila 2016. godine održana „Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma“, organizovana u saradnji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, Ambasade SAD-a u BiH, Zemaljskog muzeja BiH i Ornitološkog društva Naše ptice iz Sarajeva.

Na ovom događaju učestvovalo je 210 učenika iz 47 osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, zajedno sa 47 nastavnika i velikim brojem asistenata i volontera CIVITAS-a, Ornitološkog društva Naše ptice i Zemaljskog muzeja BiH.

Cilj ovog događaja je aktivno učešće muzeja u edukaciji djece i mladih, približavanje vrijednosti kulturnog i prirodnog naslijeđa, jer pored muzeologije i naučnoistraživačkog rada, edukacija je jedna od osnovnih aktivnosti kojom se Muzej bavi od svog osnutka.

Kroz organizovane radionice, odnosno istraživačke laboratorije, učesnici su se upoznali sa zbirkama sva tri muzejska odjela i okušali u arheološkim iskopavanjima, restauraciji maketa, tkanju na tkalačkom stanu, noćnom posmatranju ptica u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja i potrazi za blagom.

Na početku programa prisutnima se obratila Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država, te predstavnici organizatora i partnera događaja.

Specijalna gošća prve Noći u Muzeju bila je dr Nageen Cox, voditeljica „Curiosity Rover“ ekspedicije i članica NASA Znanstvene laboratorije za planet Mars koja je otvorila program prezentacijom „Usudite se činiti moćne stvari: Putovanje na Mars“.

Učenicima su, na kraju ove dinamične večeri, za uspješan istraživački rad dodijeljeni cetrifikati Istraživača juniora za osnovce i Istraživača seniora za učenike srednjih škola.