You are here

Međunarodni dan i noć muzeja u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
21/05/2016

Povodom Međunarodnog dana i noći muzeja, 21. maja 2016. godine, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pripremljeno je mnoštvo zanimljivih sadržaja za posjetioce. Muzej će biti otvoren od 10:00 do 00:00, a ulaz je besplatan.

Na Odjeljenju prirodnih nauka Zemaljskog muzeja BiH bit će otvorena izložba fotografija „Magični svijet insekata“, čiji je autor kustos entomolog Dejan Kulijer. Izložba se otvara u 18:00 sati. Na njoj će biti predstavljeni insekti iz cijelog svijeta, uključujući neke od najvećih i najmanjih vrsta na planeti. Pored fotografija koje oslikavaju raznovrsnost i tajne života insekata u BiH, te bogatstva entomološke zbirke Zemaljskog muzeja BiH, na izložbi će biti predstavljeni i živi primjerci insekata i zanimljivi aspekti razvitka, života i evolucije ovih organizama. Najmlađe posjetioce posebno će obradovati modeli insekata u Botaničkom vrtu koji predstavljaju nekoliko atraktivnih i interesantnih vrsta uvećanih i više desetina puta u odnosu na prirodnu veličinu. Partner izložbe je galerija Blackbox.

Školarci će imati priliku da učestvuju u edukativnim radionicama, kakva je „Potraga za blagom“ gdje će učesnici podijeljeni u 3 grupe tražiti “ključeve” koji će ih odvesti do skrivenog muzejskog blaga. U ovoj radionici učestvuju djeca iz udruženja „Dajte nam šansu“, pčelice i poletarci Odreda izviđača Igman 92. i djeca koja su se prijavila preko javnog poziva. Radionica je planirana u terminu od 14:00 do 16:30 sati.

Radionica „Arheolog i ja“ pruža mogućnost najmlađima da na  jedan dan postanu arheolozi i i učestvuju u svom  prvom arheološkom istraživanju: iskopavanju fragmenata prahistorijske posude i antičkih novčića, dokumentiranju, rekonstrukciji i pohrani nalaza. Radionica se odvija u dva termina: 12:00-13:30 sati i 20:00-21:30. Na Odjeljenju za etnologiju, u okviru radionice „Tkanje i tkalački stan“, djeca se upoznaju s tehnikama tkanja, različitim spravama za preradu vune i vunom kao sirovinom, te započinju tkanje na malim tkalačkim stanovima. Ova radionica traje od 13:00 do 15:00 sati. Radionica „Upoznajte magični svijet insekata“ pruža mališanima priliku da vide žive primjerke interesantnih i neobičnih insekata poput larvi vilinih konjica ili madagaskarskih siktajućih žohara. Vrijeme održavanja je od 11:00 do 12:00 sati i 15:00 do 16:00 sati. Za učesnike radionica, osvježenje i grickalice obezbijedila je Podravka.

Također, od 10:00 do ponoći sve stalne izložbene postavke Zemaljskog muzeja BiH će biti otvorene za posjete. Na Odjeljenju za etnologiju, izložba „Život i kultura gradskog stanovništva Bosne i Hercegovine u 19. stoljeću“ biti obogaćena zvučnom pratnjom popularne gradske muzike iz tog razdoblja. 

Original Hagade bit će izložen u periodima od 10:30 – 11:30 sati i 21:00 – 23:00 sati.

Svi koji dođu mogu očekivati i dodatne aktivnosti i sadržaje koji će ovaj Dan i noć muzeja učiniti nezaboravnim iskustvom.    

Počevši od 1977., povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, u muzejima širom svijeta organizuje se niz prigodnih programa. Značajno je istaći činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima svijeta – preko 35,000 muzeja u oko 145 država. Tema koja je ove godine izabrana je “Muzeji i kulturni pejzaži“.