You are here

Hagada ponovo izložena u Zemaljskom muzeju BiH

Datum događaja: 
23/02/2018

Uspješan završetak dvogodišnjeg projekta „Hagada, bliža vama“ obilježen je svečanim otvorenjem sobe u kojoj je izložena Sarajevska hagada. Uz prisustvo uvaženih zvanica, prijatelja i partnera Zemaljskog muzeja BiH i mnogobrojnih predstavnika medija, original Sarajevske hagade, kao i unikatni predmeti iz srednjovjekovne zbirke Zemaljskog muzeja BiH, ponovo su dostupni posjetiteljima Muzeja.

Na otvorenju prisutnima su se obratili ambasador Republike Francuske u BiH, Guillaume Rousson, direktor Zemaljskog muzeja BiH, Mirsad Sijarić, Ana Luiza Thompson-Flores, šefica regionalnog biroa za nauku i kulturu UNESCO-a u Evropi, šef ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum, te ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, a prisutni su bili i predstavnici jevrejske zajednice u Sarajevu.

Ambasador Francuske istakao je važnost Sarajevske hagade kao svjetskog kulturno-historijskog blaga i izrazio zadovoljstvo urađenim kada je u pitanju prezentacija, uslovi čuvanja i sigurnosni sistemi u novoobnovljenoj sobi na Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH. Naglasio je da se saradnja između ambasade Francuske i Muzeja nastavlja, pri čemu je, kao posebno važnu, naglasio posjetu muzejskih stručnjaka iz pariškog Louvrea Zemaljskom muzeju BiH, koji su, kako je rekao, tokom prošlogodišnje posjete bili impresionirani bogatstvom zbirki ovog muzeja. Saradnja s njima nastavit će se na planu jačanja metodoloških sredstava kojima raspolaže Zemaljski muzej BiH u više oblasti, kao što su inventar, upravljanje i očuvanje depoa, i razvoj vlastitih resursa. 

Mirsad Sijarić je u svom obraćanju istakao da su novi, stalni termini kada će Hagada biti izložena od izuzetne važnosti  te da je koncept izložbe promijenjen, potpuno fokusiran na srednji vijek, a sadrži predmete koje niko van naučnih krugova nije ranije vidio.“ Najvažnije je da smo uveli stalne termine u sklopu kojih će posjetioci dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom, kao i svake prve subote u mjesecu, u terminu od 12 do 13 sati moći pogledati Hagadu. Mi bismo voljeli da to bude uvijek, ali Zemaljski muzej  BiH i dalje ima problema" rekao je Sijarić.

Siniša Šešum podsjetio je prisutne na još jedan važan događaj,  faksimil Hagade, prvi put u izdanju Zemaljskog muzeja BiH, koji treba da izađe iz štampe u skorije vrijeme, praćen detaljnom studijom koja će svim zainteresiranim pružiti odgovore na pitanja vezana za Hagadu.

Adil Osmanović, ministar u Ministarstvu civilnih poslova zahvalio se vladi Francuske, ambasadi Francuske u BiH i UNESCO-u, koji su omogućili da se ovaj važan projekat realizuje. „Posvećenost očuvanju i promociji kulturne baštine jedan je od naših najvažnijih prioriteta. Ove godine obilježava se 130 godina rada Zemaljskog muzeja BiH, također se obilježava  i 218 godina evropske kulturne baštine. Današnji događaj na najbolji način doprinosi realizaciji naših prioriteta u oblasti kulture, omogućava bolju prezentaciju kulturne baštine svakom pojedincu.“ rekao je Osmanović.

Sarajevska hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a prošle godine je upisana u UNESCO-ov Registar memorije svijeta, posvećen pokretnoj kulturnoj baštini svijeta. 
 

  • foto: faktor.ba