You are here

Dodjela odlikovanja za direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsada Sijarića: Vitez iz reda umjetnosti i kulture

Datum događaja: 
01/10/2018

U utorak, 02.10.2018.godine, u rezidenciji francuskog ambasadora u Sarajevu direktoru Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine dr.sci. Mirsadu Sijariću biti će uručeno odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i kulture. Francuska ministrica kulture Françoise Nyssen dodijelila je odlikovanje "Viteza iz reda umjetnosti i književnosti" Republike Francuske direktoru Zemaljskog muzeja BiH Mirsadu Sijariću. Ovim činom odato je priznanje Sijariću i njegovom nastojanju da omogući održivi rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, jedne od najznačajnijih institucija jugoistočne Evrope.

Ovo odlikovanje je priznanje i  svim uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH koji su uprkos preprekama uspjeli da očuvaju neprocjenjivo vrijedne zbrike najstarije moderne naučne institucije države Bosne i Hercegovine, ali i svim onim koji su 2015. godine uzeli učešće u građanskoj akciji JaSamMuzej.

Odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti je odlikovanje republike Francuske usvojeno 2. maja  1957.godine, u cilju davanja priznanja značajnim doprinosima na polju umjetnosti i književnosti. Njegovo porijeklo se vezuje za Red sv. Mihovila, kojeg je uspostavio francuski kralj Lui XI 1. augusta 1469, kao francuski dinastički red viteštva.