You are here

Fragment nadgrobne ploče kralja Stjepana Tomaša 

  • arheologija srednji vijek nadgrobna ploča

Odsjek:

Tokom arheoloških iskopavanja Bobovca, stolnog mjesta bosanskih vladara, otkriveno je više fragmenata nadgrobnih ploča tri različita bosanska kralja. Nadgrobne ploče, na kojima je pokojnik bio prikazan u ležećem položaju (gisant), izrađene su od tvrdog crvenog krečnjaka koji je u srednjovjekovnu Bosnu dopreman iz rudnika na sjeveru Mađarske. Koliko je za sada poznato, Bobovac predstavlja najudaljeniji lokalitet na koji je, vjerovatno riječnim tokovima, dospio ovaj kamen.

Među fragmentima koji su, na osnovu na njima vidljivih heraldičkih motiva, pripisani kralju Stjepanu Tomašu (1443–1461), izdvajaju se fragmenti s realističnim prikazom njegovog lica i brade. Osim što predstavljaju najpreciznije pouzdano svjedočanstvo o stvarnom izgledu pretposljednjeg bosanskog kralja, ti su fragmenti vrhunskim kvalitetom svoje umjetničke izvedbe, izborom gisanta kao modela prikazivanja pokojnika, te na kraju i odabirom crvene boje kamena (koja još od antičkih vremena aludira na porfir upotrebljavan za izradu kraljevskih i carskih grobnica) također snažno svjedočanstvo o želji ondašnjih bosanskih vladara da se, u najboljem i najraskošnijem maniru, svrstaju u prvi red centralnoevropskih srednjovjekovnih velikodostojnika.

Lokalitet:

Vrsta materijala i tehnike:

Dostupnost 
Fragment nadgrobne ploče Stjepana Tomaša možete vidjeti na Odjeljenju za arheologiju, u stalnoj postavci Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku.
  • arheologija srednji vijek nadgrobna ploča